Przejdź do głównej zawartości

Pokrzywa (Urtica)


Pokrzywa to najpopularniejszy chwast, który możemy znaleźć wszędzie, stosujemy go przede wszystkim w gastronomii, medycynie, kosmetyce i ogrodnictwie. Najlepsze właściwości posiada na wiosnę - słynna majowa pokrzywa. Używa się jej w terapiach oczyszczających układ krwionośny, moczowy, działa moczopędnie i odżywczo, pobudza krążenie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, krwiotwórczo, ma też zastosowanie przy otyłości i leczeniu cukrzycy, a zewnętrznie przeciwłupieżowo. Najczęściej jednak uczestniczy w oczyszczaniu układu moczowego.


Wyciągi z korzenia pokrzywy zmniejszają stany zapalne gruczołu krokowego i zmniejszają ból przy oddawaniu moczu. Korzenia używam  np:. z mieszanką wierzbownicy, która też działa oczyszczająco na układ moczowy i zapalenia prostaty, nawłocią, znamieniem kukurydzy i liściem brzozy.
Korzeń pokrzywy pozyskujemy jesienią lub przed wiosną, ale niektórzy zrywają ją także w zimie.

Z liści pokrzywy najczęściej robimy napary, ale największą moc posiada macerat ze świeżych liści, ponieważ lepiej wydzielają one lektyny antynowotworowe zawarte w pokrzywie. Z korzeni i kłączy stosuje się odwary.
Jeśli posiadamy dobrą wyciskarkę soków, (najlepiej wolnoobrotową) możemy zrobić sok z pokrzywy i zamrozić, ponieważ nie straci on swoich właściwości.

Pokrzywa zawiera duże ilości magnezu, potasu, witaminy C, krzemu i wiele innych wartościowych składników i minerałów. W kwietniu podczas zbierania pokrzywy, można znaleźć rośliny mające fioletowe odcienie liści, które wskazują na wysoką zawartość potasu.



W medycynie ludowej, pokrzywy używano także w chorobach reumatycznych chłostając ciało świeżo zebranymi pokrzywami, które jak wiemy parzą z powodu zawartości kwasu mrówkowego.
Po zimie warto korzystać z wczesnej pokrzywy i oczyszczać swój organizm poprzez stosowanie liści przy gotowaniu np.: jako dodatek to sałatek, zup, pierogów, gołąbków i innych dań, które pojawiają się w naszych domach.


Daj znać w komentarzu czy artykuł okazał się dla Ciebie pomocny :)

Pamiętaj!!! Przed zastosowaniem każdej porady z mojego bloga, zapoznaj się najpierw z opinią swojego lekarza, ponieważ niewłaściwe stosowanie ziół może zagrażać Twojemu zdrowiu, a nawet życiu.   


Komentarze

  1. Super!!!!Od lat uzywamy w domu pokrzywe.Artykul warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo, cieszę się, że się spodobał :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ekologiczny chleb z mąki orkiszowej - przepis

Po wczorajszym wrzuceniu zdjęć z wypieku chleba dostałem masę wiadomości i komentarzy z prośbą o przepis na ten chlebek. Jak już wspominałem chemii i konserwantów możemy w większym stopniu unikać. Dzisiejszy chleb w sklepach jest pełen tego wszystkiego, a nawet gipsu i ludzkich włosów. Tak ludzkich włosów! W produkcji chleba używana jest tania L-cysteina z Chin o nazwie E 920. Taki polepszacz jest produkowany z ludzkich włosów często sprzedawanych przez fryzjerów. L- cysteina jest aminokwasem nieszkodliwym dla człowieka i normalnie produkuje się ze zbóż, ale ta metoda jest kosztowna. Taniej wychodzi produkcja z ludzkich włosów czy gęsich piór. Holenderscy reporterzy programu Keuringsdienst van Waarde ujawnili cały proceder. Dodam jeszcze, że pszenica jest już modyfikowana genetycznie i zawiera ogromne ilości glutenu. Na zachodzie stosuje się odmiany odporne na roundup - śmiercionośny glifosad, który jest zamiennikiem herbicydów. W Polsce jeszcze nie ma takich odmian, ale czę...

Przepisy z wrotyczem część 2 - Prosty środek na odstraszanie kleszczy

W poprzednich artykułach już wspominałem o silnych właściwościach wrotyczu. Musimy pamiętać o rozważnym stosowaniu i trzymaniu się przepisów, które zostały stworzone przez najlepszych zielarzy. Jego przedawkowanie może prowadzić do wielu silnych skutków ubocznych, dlatego zawsze powinniśmy wszystkie zioła stosować pod okiem lekarza lub fitoterapeuty. Głównym związkiem chemicznym, który posiada wrotycz jest tujon (związek terpenowy występujący w olejku eterycznym). Jest on rozpuszczalny tylko w alkoholu, eterze i tłuszczach. Stosowanie małych dawek ziół, które zawierają tujon pobudza odśrodkowy układ nerwowy. W ostatnim czasie większość ludzi jest przerażona możliwością zarażenia boreliozą przez kleszcze. Chociaż wielu naturopatów twierdzi, że boreliozę, koinfekcje i inne bakterie oraz wirusy przenoszą także komary, meszki czy muchy końskie. Doszło do tego, że wiele osób boi się wejść do lasu. Możemy stosować różnego rodzaju spryskiwacze chemiczne do odstraszania insekt...

Pyszna nalewka z dzikiej róży - przepis

Jak obiecałem, wreszcie wrzucam świetny przepis na nalewkę z owocu dzikiej róży. O właściwościach tego niezwykłego owocu już nie będę wspominał, ponieważ pisałem o niej w poprzednim artykule, więc można sobie go przeczytać tutaj -  Dzika róża - bomba witaminowa Owoc dzikiej róży zbieram w różnych terminach. Zaczynam pod koniec września wtedy jest prawie dojrzały i  posiada najwięcej witaminy C jest twardy, więc nadaje się najlepiej na suszoną herbatkę z dzikiej róży, można też robić kompoty, ostatecznie nalewki i powidła. Drugi zbiór od połowy października do listopada to owoc już mocno dojrzały, ale nie przejrzały i z takiego surowca lepiej wychodzą nalewki, powidła, można także robić kompoty. Jeśli ktoś natomiast zbiera dziką różę w innych terminach nic się nie stanie jak zrobi to inaczej, może nawet zbierać w grudniu i styczniu mocno przemrożony owoc. Taki owoc jest pyszny do jedzenia prosto z krzewu.   Przepis na nalewkę z dzikiej róży dostałem od...