1. Napary to wodne wyciągi z rozdrobnionych świeżych lub suchych surowców roślinnych ( liści, kłączy, korzeni, kwiatów) zalanych gorącą wodą i przykrytych na kilka minut aby doszło do lepszego zaparzenia. Przygotowany napar wypijamy maksymalnie do 24 godzin od przygotowania
2. Odwary przeważnie przygotowuje się z korzeni i kłączy świeżych lub suchych zalanych wodą i gotujemy około 10-15 minut i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. Przygotowany odwar wypijamy maksymalnie do 24 godzin od przygotowania
3. Maceraty wyciągi na zimno 2-4 łyżki stołowe na 200-300ml pregotowanej chłodnej wody na 6-8 godzin, można trzymać w lodówce do 3-4 dni. ( pokrzywa, tasznik)
4 Intrakty zawsze na świeżym surowcu zalewając gorącym alkoholem.
5. Nalewki robi się na bazie alkoholu, suchych lub świeżych surowcach, zalewa się je zimnym alkoholem, można dodawać cukru lub miodu, w proporcjach np, 1 do 3 , 1 to liczba surowca a 3 to liczba surowca
2. Odwary przeważnie przygotowuje się z korzeni i kłączy świeżych lub suchych zalanych wodą i gotujemy około 10-15 minut i zostawiamy na 20 minut pod przykryciem. Przygotowany odwar wypijamy maksymalnie do 24 godzin od przygotowania
3. Maceraty wyciągi na zimno 2-4 łyżki stołowe na 200-300ml pregotowanej chłodnej wody na 6-8 godzin, można trzymać w lodówce do 3-4 dni. ( pokrzywa, tasznik)
4 Intrakty zawsze na świeżym surowcu zalewając gorącym alkoholem.
5. Nalewki robi się na bazie alkoholu, suchych lub świeżych surowcach, zalewa się je zimnym alkoholem, można dodawać cukru lub miodu, w proporcjach np, 1 do 3 , 1 to liczba surowca a 3 to liczba surowca
Komentarze
Prześlij komentarz