Przejdź do głównej zawartości

Mniszek Lekarski (Taraxacum)

Mniszek lekarski zwany popularnie mleczem. Należy do ziół, które występują w całej Polsce, wszędzie. Surowcem jest cała roślina, jednak  najczęściej pozyskujemy jesienią korzeń. Na wiosnę ścina się całą górną część, a do sałatek liście najlepiej będą smakować wczesną wiosną zanim jeszcze rozkwitną kwiaty.

Ziele zawiera: trójterpeny, fitosterole, karotenoidy, cukrowce, pektyny, laktony seskwiterpenowe, kwasy fenolowe , sole mineralne, związki aminokwasowe i aminowe (cholina), flawonoidy (glikozydy kwercetyny i luteoliny), kumaryny

Działanie Mniszka lekarskiego jest wielokierunkowe. Najczęściej jest stosowany przy terapiach wspomagających układ trawienny i używa się do tego korzenia. Zwiększa wydzielanie soków trawiennych, wydzielanie trzustkowe, ale przede wszystkim żółci wspomagając przy tym wątrobę. Ziele mniszka działa odtruwająco na organizm i moczopędnie. Wielokrotnie był polecany przy niedokrwistości, białaczce i chorobach nowotworowych.

Z kwiatów mniszka lekarskiego możemy zrobić słynny miód mniszkowy:
Zbieramy kwiaty wrzucając warstwami na przemian kwiaty i cukier. Trzeba je zgniatać delikatnie aby puściły sok. Na wierzch wlewamy jedną łyżkę spirytusu, dosypujemy jeszcze troszeczkę cukru i odstawiamy na tydzień. Taki syropek przechowujemy w lodówce do około 3-4 miesięcy maksymalnie.

Według dr. Henryka Różańskiego kwiaty regulują menstruację i zmniejszają napięcie przedmiesiączkowe. Napar i odwar regulują wypróżnianie, obniżają poziom cukru we krwi. Mniszek ma mocne działanie przeciwmiażdżycowe.

UWAGA!!!
Mniszek lekarski stosowano, także w leczeniu białaczki i chorób nowotworowych, natomiast ostatnie badania przez szwajcarskich lekarzy udowadniają, że może mieć on działania niepożądane.
Zgodnie ze współczesną wiedzą nie należy podawać mniszka przy infekcjach wirusowych np.: przy wirusowym zapaleniu wątroby lub AIDS oraz nie polecać przy chorobach nowotworowych. Jednak doktor Różański w swoim artykule podkreśla, że jest zwolennikiem tradycyjnego leczenia ziołami, opartym na doświadczeniach sprzed setek lat.

Daj znać w komentarzu czy artykuł okazał się dla Ciebie pomocny :) 

Pamiętaj!!! Przed zastosowaniem każdej porady z mojego bloga, zapoznaj się najpierw z opinią swojego lekarza, ponieważ niewłaściwe stosowanie ziół może zagrażać Twojemu zdrowiu, a nawet życiu.   

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ekologiczny chleb z mąki orkiszowej - przepis

Po wczorajszym wrzuceniu zdjęć z wypieku chleba dostałem masę wiadomości i komentarzy z prośbą o przepis na ten chlebek. Jak już wspominałem chemii i konserwantów możemy w większym stopniu unikać. Dzisiejszy chleb w sklepach jest pełen tego wszystkiego, a nawet gipsu i ludzkich włosów. Tak ludzkich włosów! W produkcji chleba używana jest tania L-cysteina z Chin o nazwie E 920. Taki polepszacz jest produkowany z ludzkich włosów często sprzedawanych przez fryzjerów. L- cysteina jest aminokwasem nieszkodliwym dla człowieka i normalnie produkuje się ze zbóż, ale ta metoda jest kosztowna. Taniej wychodzi produkcja z ludzkich włosów czy gęsich piór. Holenderscy reporterzy programu Keuringsdienst van Waarde ujawnili cały proceder. Dodam jeszcze, że pszenica jest już modyfikowana genetycznie i zawiera ogromne ilości glutenu. Na zachodzie stosuje się odmiany odporne na roundup - śmiercionośny glifosad, który jest zamiennikiem herbicydów. W Polsce jeszcze nie ma takich odmian, ale czę

Glistnik jaskółcze ziele - Dar niebios! (Chelidonium majus)

Glistnik jaskółcze ziele to jedno z najsilniej działających ziół na świecie. Jest rośliną znaną w całej Polsce i można ją znaleźć pod każdym płotem. Roślina lubi wilgoć i cień. Prócz żółtych kwiatków charakteryzuje ją żółte mleczko, które wydziela się przy przerwaniu łodyżki. W medycynie ludowej takim żółtym mleczkiem smarowano kurzajki, aby szybko się ich pozbyć. Ziele kwitnie od wiosny do jesieni, natomiast już w lipcu liście żółkną i tracą swoje właściwości. 13 lipca tego roku udało mi się znaleźć kwitnące zioło w mocno zacienionym miejscu, ale poleca się zbierać je od maja do czerwca, gdyż wtedy ma najsilniejsze właściwości lecznicze. Korzeń zbieramy jesienią już od września. Glistnik jest na tyle mocną rośliną, że możemy jej szukać nawet do zimy, ponieważ jest odporny na mróz.  Ziele suszymy w ciepłym, ciemnym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni Celsjusza. Korzeń zbieramy jesienią, który trzeba szybko przepłukać, osuszyć papierem i suszyć do 50 st

Pyszna nalewka z dzikiej róży - przepis

Jak obiecałem, wreszcie wrzucam świetny przepis na nalewkę z owocu dzikiej róży. O właściwościach tego niezwykłego owocu już nie będę wspominał, ponieważ pisałem o niej w poprzednim artykule, więc można sobie go przeczytać tutaj -  Dzika róża - bomba witaminowa Owoc dzikiej róży zbieram w różnych terminach. Zaczynam pod koniec września wtedy jest prawie dojrzały i  posiada najwięcej witaminy C jest twardy, więc nadaje się najlepiej na suszoną herbatkę z dzikiej róży, można też robić kompoty, ostatecznie nalewki i powidła. Drugi zbiór od połowy października do listopada to owoc już mocno dojrzały, ale nie przejrzały i z takiego surowca lepiej wychodzą nalewki, powidła, można także robić kompoty. Jeśli ktoś natomiast zbiera dziką różę w innych terminach nic się nie stanie jak zrobi to inaczej, może nawet zbierać w grudniu i styczniu mocno przemrożony owoc. Taki owoc jest pyszny do jedzenia prosto z krzewu.   Przepis na nalewkę z dzikiej róży dostałem od przemiłej zie