Przejdź do głównej zawartości

Ostropest plamisty (Silybum Marianum)


Ostropest plamisty  jest rośliną naturalnie występującą w basenie Morza Śródziemnego natomiast w Polsce znajdują się pola uprawne. To roślina najlepiej działająca na wątrobę, regeneruje ją i oczyszcza.  Można zakupić go w różnych formach: nasion zmielonych lub niezmielonych, tabletek, saszetek do naparów (nie polecam), ostatnio nawet pojawiły się oleje i miody z ostropestu.

Jedno ziarno ostropestu zawiera 2 % sylimaryny, która  zwiększa produkcję glutationu, który jest bardzo silnym antyoksydantem.
Sylimaryna bardzo dobrze rozpuszcza się w alkoholu, natomiast nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego  ostropestu nie można zaparzać jak herbaty i jest to podstawowy błąd. Ze względu na to, że jest bardzo twardy osobiście kupuję go w postaci zmielonej, ponieważ młynek do kawy może nie wytrzymać tak intensywnej pracy. Jeśli ktoś z was posiada thermomix to wskazane jest mielić sobie go samemu przed spożyciem. Można go dodawać do wszystkich potraw, ponieważ jest bez smaku. Można też zjeść łyżeczkę zmielonego ostropestu po posiłku. Bardzo dobrą oczyszczającą i odżywiającą posypką do posiłku jest mieszanka 40% zmielonego ostropestu, 40% zmielonego siemienia lnianego i 20% zmielonych orzechów włoskich. Osoby z poważniejszymi problemami wątrobowymi stosują mieszankę bez orzechów.

Podstawą przy oczyszczaniu i odrobaczaniu jest wydalanie, pocenie się poprzez ruch czy saunę i wspomaganie wątroby. Często robimy detoksykacje: profilaktycznie lub z powodu problemów ze zdrowiem, tym samym wyniszczając organizm. Ostropest jest podstawą przy intensywnych oczyszczaniach lub kuracjach odrobaczających czy np:. szczecią pospolitą lub sukienniczą przeciw boreliozie.  Pamiętajmy, że zioła mają potężną moc i używając ich niewłaściwie możemy sobie zaszkodzić, a nawet doprowadzić do zgonu.

Ostropest plamisty  działa żółciopędnie, żółciotwórczo, detoksykująco, przeciwzapalnie, rozkurczowo i hepatoprotekcyjnie. Usuwa wolne rodniki. Redukuje kumulację kolagenu zapobiegając marskości i zwłóknieniu wątroby nerek i serca. Obniża stężenie cholesterolu we krwi, hamuje wytrącanie się blaszek miażdżycowych. Oddziałuje na śluzówkę żołądka i jelit, niweluje wzdęcia odkwasza organizm.  Coraz więcej badań potwierdza jego pozytywne działanie przy wirusowym zapaleniu wątroby typu C. Coraz częściej pacjenci onkologiczni dostają zgodę na stosowanie ostropestu przy chemioterapii i radioterapii.

A na zdjęciu mój ostropest posiany w tym roku ;)


Daj znać w komentarzu czy artykuł okazał się dla Ciebie pomocny :) 

Pamiętaj!!! Przed zastosowaniem każdej porady z mojego bloga, zapoznaj się najpierw z opinią swojego lekarza, ponieważ niewłaściwe stosowanie ziół może zagrażać Twojemu zdrowiu, a nawet życiu.   



Komentarze

  1. Wspanialy artykul. Bardzo tego potrzebowalam. Wszystko w nim zawarte jest dla mnie bardzo wazne m.in. to bylo bardzo wazne i ciekawe ze nie parzy sie go jako herbaty!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maria dziękuję bardzo :D. Cieszę się że się spodobało. Daje mi to chęci do pisania nowych artykułów pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. Potwierdzam, ze ostropest ma bardzo dobre dzialanie na watrobe. A pozostale dwa wymienione tu wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostropest plamisty to roślina o niezwykle silnych właściwościach odtruwających. Wątroba jest głównym ośrodkiem neutralizowania toksyn w ludzkim ciele, więc jest sprawna praca zapewnia szybkie usuwanie niepożądanych substancji z naszego organizmu. Polecam wam ten artykuł https://remedios-para-la-celulitis.xyz/ostropest-propiedades-y-rendimiento-el-cardo-ayuda-a-perder-peso/ - można się sporo dowiedzieć.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ekologiczny chleb z mąki orkiszowej - przepis

Po wczorajszym wrzuceniu zdjęć z wypieku chleba dostałem masę wiadomości i komentarzy z prośbą o przepis na ten chlebek. Jak już wspominałem chemii i konserwantów możemy w większym stopniu unikać. Dzisiejszy chleb w sklepach jest pełen tego wszystkiego, a nawet gipsu i ludzkich włosów. Tak ludzkich włosów! W produkcji chleba używana jest tania L-cysteina z Chin o nazwie E 920. Taki polepszacz jest produkowany z ludzkich włosów często sprzedawanych przez fryzjerów. L- cysteina jest aminokwasem nieszkodliwym dla człowieka i normalnie produkuje się ze zbóż, ale ta metoda jest kosztowna. Taniej wychodzi produkcja z ludzkich włosów czy gęsich piór. Holenderscy reporterzy programu Keuringsdienst van Waarde ujawnili cały proceder. Dodam jeszcze, że pszenica jest już modyfikowana genetycznie i zawiera ogromne ilości glutenu. Na zachodzie stosuje się odmiany odporne na roundup - śmiercionośny glifosad, który jest zamiennikiem herbicydów. W Polsce jeszcze nie ma takich odmian, ale czę

Glistnik jaskółcze ziele - Dar niebios! (Chelidonium majus)

Glistnik jaskółcze ziele to jedno z najsilniej działających ziół na świecie. Jest rośliną znaną w całej Polsce i można ją znaleźć pod każdym płotem. Roślina lubi wilgoć i cień. Prócz żółtych kwiatków charakteryzuje ją żółte mleczko, które wydziela się przy przerwaniu łodyżki. W medycynie ludowej takim żółtym mleczkiem smarowano kurzajki, aby szybko się ich pozbyć. Ziele kwitnie od wiosny do jesieni, natomiast już w lipcu liście żółkną i tracą swoje właściwości. 13 lipca tego roku udało mi się znaleźć kwitnące zioło w mocno zacienionym miejscu, ale poleca się zbierać je od maja do czerwca, gdyż wtedy ma najsilniejsze właściwości lecznicze. Korzeń zbieramy jesienią już od września. Glistnik jest na tyle mocną rośliną, że możemy jej szukać nawet do zimy, ponieważ jest odporny na mróz.  Ziele suszymy w ciepłym, ciemnym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni Celsjusza. Korzeń zbieramy jesienią, który trzeba szybko przepłukać, osuszyć papierem i suszyć do 50 st

Pyszna nalewka z dzikiej róży - przepis

Jak obiecałem, wreszcie wrzucam świetny przepis na nalewkę z owocu dzikiej róży. O właściwościach tego niezwykłego owocu już nie będę wspominał, ponieważ pisałem o niej w poprzednim artykule, więc można sobie go przeczytać tutaj -  Dzika róża - bomba witaminowa Owoc dzikiej róży zbieram w różnych terminach. Zaczynam pod koniec września wtedy jest prawie dojrzały i  posiada najwięcej witaminy C jest twardy, więc nadaje się najlepiej na suszoną herbatkę z dzikiej róży, można też robić kompoty, ostatecznie nalewki i powidła. Drugi zbiór od połowy października do listopada to owoc już mocno dojrzały, ale nie przejrzały i z takiego surowca lepiej wychodzą nalewki, powidła, można także robić kompoty. Jeśli ktoś natomiast zbiera dziką różę w innych terminach nic się nie stanie jak zrobi to inaczej, może nawet zbierać w grudniu i styczniu mocno przemrożony owoc. Taki owoc jest pyszny do jedzenia prosto z krzewu.   Przepis na nalewkę z dzikiej róży dostałem od przemiłej zie