Przejdź do głównej zawartości

Pokrzywa (Urtica)


Pokrzywa to najpopularniejszy chwast, który możemy znaleźć wszędzie, stosujemy go przede wszystkim w gastronomii, medycynie, kosmetyce i ogrodnictwie. Najlepsze właściwości posiada na wiosnę - słynna majowa pokrzywa. Używa się jej w terapiach oczyszczających układ krwionośny, moczowy, działa moczopędnie i odżywczo, pobudza krążenie krwi, działa przeciwmiażdżycowo, krwiotwórczo, ma też zastosowanie przy otyłości i leczeniu cukrzycy, a zewnętrznie przeciwłupieżowo. Najczęściej jednak uczestniczy w oczyszczaniu układu moczowego.


Wyciągi z korzenia pokrzywy zmniejszają stany zapalne gruczołu krokowego i zmniejszają ból przy oddawaniu moczu. Korzenia używam  np:. z mieszanką wierzbownicy, która też działa oczyszczająco na układ moczowy i zapalenia prostaty, nawłocią, znamieniem kukurydzy i liściem brzozy.
Korzeń pokrzywy pozyskujemy jesienią lub przed wiosną, ale niektórzy zrywają ją także w zimie.

Z liści pokrzywy najczęściej robimy napary, ale największą moc posiada macerat ze świeżych liści, ponieważ lepiej wydzielają one lektyny antynowotworowe zawarte w pokrzywie. Z korzeni i kłączy stosuje się odwary.
Jeśli posiadamy dobrą wyciskarkę soków, (najlepiej wolnoobrotową) możemy zrobić sok z pokrzywy i zamrozić, ponieważ nie straci on swoich właściwości.

Pokrzywa zawiera duże ilości magnezu, potasu, witaminy C, krzemu i wiele innych wartościowych składników i minerałów. W kwietniu podczas zbierania pokrzywy, można znaleźć rośliny mające fioletowe odcienie liści, które wskazują na wysoką zawartość potasu.



W medycynie ludowej, pokrzywy używano także w chorobach reumatycznych chłostając ciało świeżo zebranymi pokrzywami, które jak wiemy parzą z powodu zawartości kwasu mrówkowego.
Po zimie warto korzystać z wczesnej pokrzywy i oczyszczać swój organizm poprzez stosowanie liści przy gotowaniu np.: jako dodatek to sałatek, zup, pierogów, gołąbków i innych dań, które pojawiają się w naszych domach.


Daj znać w komentarzu czy artykuł okazał się dla Ciebie pomocny :)

Pamiętaj!!! Przed zastosowaniem każdej porady z mojego bloga, zapoznaj się najpierw z opinią swojego lekarza, ponieważ niewłaściwe stosowanie ziół może zagrażać Twojemu zdrowiu, a nawet życiu.   


Komentarze

  1. Super!!!!Od lat uzywamy w domu pokrzywe.Artykul warty polecenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki bardzo, cieszę się, że się spodobał :D

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Ekologiczny chleb z mąki orkiszowej - przepis

Po wczorajszym wrzuceniu zdjęć z wypieku chleba dostałem masę wiadomości i komentarzy z prośbą o przepis na ten chlebek. Jak już wspominałem chemii i konserwantów możemy w większym stopniu unikać. Dzisiejszy chleb w sklepach jest pełen tego wszystkiego, a nawet gipsu i ludzkich włosów. Tak ludzkich włosów! W produkcji chleba używana jest tania L-cysteina z Chin o nazwie E 920. Taki polepszacz jest produkowany z ludzkich włosów często sprzedawanych przez fryzjerów. L- cysteina jest aminokwasem nieszkodliwym dla człowieka i normalnie produkuje się ze zbóż, ale ta metoda jest kosztowna. Taniej wychodzi produkcja z ludzkich włosów czy gęsich piór. Holenderscy reporterzy programu Keuringsdienst van Waarde ujawnili cały proceder. Dodam jeszcze, że pszenica jest już modyfikowana genetycznie i zawiera ogromne ilości glutenu. Na zachodzie stosuje się odmiany odporne na roundup - śmiercionośny glifosad, który jest zamiennikiem herbicydów. W Polsce jeszcze nie ma takich odmian, ale czę

Glistnik jaskółcze ziele - Dar niebios! (Chelidonium majus)

Glistnik jaskółcze ziele to jedno z najsilniej działających ziół na świecie. Jest rośliną znaną w całej Polsce i można ją znaleźć pod każdym płotem. Roślina lubi wilgoć i cień. Prócz żółtych kwiatków charakteryzuje ją żółte mleczko, które wydziela się przy przerwaniu łodyżki. W medycynie ludowej takim żółtym mleczkiem smarowano kurzajki, aby szybko się ich pozbyć. Ziele kwitnie od wiosny do jesieni, natomiast już w lipcu liście żółkną i tracą swoje właściwości. 13 lipca tego roku udało mi się znaleźć kwitnące zioło w mocno zacienionym miejscu, ale poleca się zbierać je od maja do czerwca, gdyż wtedy ma najsilniejsze właściwości lecznicze. Korzeń zbieramy jesienią już od września. Glistnik jest na tyle mocną rośliną, że możemy jej szukać nawet do zimy, ponieważ jest odporny na mróz.  Ziele suszymy w ciepłym, ciemnym i przewiewnym miejscu lub w piekarniku nastawionym na 50 stopni Celsjusza. Korzeń zbieramy jesienią, który trzeba szybko przepłukać, osuszyć papierem i suszyć do 50 st

Pyszna nalewka z dzikiej róży - przepis

Jak obiecałem, wreszcie wrzucam świetny przepis na nalewkę z owocu dzikiej róży. O właściwościach tego niezwykłego owocu już nie będę wspominał, ponieważ pisałem o niej w poprzednim artykule, więc można sobie go przeczytać tutaj -  Dzika róża - bomba witaminowa Owoc dzikiej róży zbieram w różnych terminach. Zaczynam pod koniec września wtedy jest prawie dojrzały i  posiada najwięcej witaminy C jest twardy, więc nadaje się najlepiej na suszoną herbatkę z dzikiej róży, można też robić kompoty, ostatecznie nalewki i powidła. Drugi zbiór od połowy października do listopada to owoc już mocno dojrzały, ale nie przejrzały i z takiego surowca lepiej wychodzą nalewki, powidła, można także robić kompoty. Jeśli ktoś natomiast zbiera dziką różę w innych terminach nic się nie stanie jak zrobi to inaczej, może nawet zbierać w grudniu i styczniu mocno przemrożony owoc. Taki owoc jest pyszny do jedzenia prosto z krzewu.   Przepis na nalewkę z dzikiej róży dostałem od przemiłej zie